Сребърните накити са любим аксесоар за много хора, заради своята уникалност и изисканост. Често се употребяват в ежедневието, имат антисептично и благоприятно въздействие върху организма. Но дори най-прекрасните украшения може да изгубят своя блясък и стил с времето, попадайки при неблагоприятни условия. В този текст ще разберете с какво да почистите сребърните бижута в домашни условия и как може да им върнете красотата.

Какви домашни методи за почистване на сребърни бижута съществуват?

Сребърните бижута може да потъмнеят и да загубят блясъка си с времето, но това не е проблем, който не може да се реши с малко добра и навременна осведоменост. Ето няколко домашни метода, които да използвате:

  • сода за хляб – направете паста от 2 части сода за хляб и 1 част вода. С помощта на мека кърпа или четка за зъби, нежно изтрийте бижуто, след което изплакнете и подсушете добре;
  • алуминиево фолио и сол – завийте това, което трябва да почистите в алуминиево фолио и го потопете в голяма купа с топла вода и 1 супена лъжица сол. За да ускорите процеса на избелване, го оставете да престои за около 5-10 минути, след което го измийте и обтрийте с мека кърпа;
  • сапунена вода – направете разтвор от топла вода и сапун. Добре е да почистите бижуто с мека тъкан или четка за зъби, след това отмийте и забършете.

Не използвайте твърди и абразивни материали. Те може да надраскат и повредят среброто. Агресивните препарати и някои химически продукти имат същия ефект и е възможно да причинят още по-голямо потъмняване. Винаги тествайте почистващата смес на малка, невидима област преди да почистите цялата повърхност.

Защо тъмнеят сребърните бижута: полезни съвети за поддръжка

Те често потъмняват заради процеса на окисление, който е резултат от взаимодействието на метала с въздуха и влагата. Това създава тънък слой сребърен сулфид, който придава тъмен зеленикав или дори черен цвят. Тази реакция се ускорява и от някои химически вещества, като парфюми, пот или хлор, който се съдържа във водата на плувните басейни. 

За да поддържате сребърните си бижута във възможно най-добра форма, следвайте тези прости съвети:

  • съхранявайте ги на правилно място – нека то да бъде сухо и прохладно, далеч от пряка слънчева светлина и влага;
  • носете ги редовно – среброто има свойството да блести повече, когато се носи редовно, тъй като естествената влага на кожата предотвратява потъмняването;
  • почиствайте често – правете го веднъж на няколко седмици или когато забележите, че те са загубили своя блясък. По този начин ще ги поддържате в отлично състояние.

Спазвайки тези прости съвети, ще може ефективно да почистите и да се радвате на красиви и блестящи сребърни бижута.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *