Бижутата, особено тези от злато, неизбежно получават следи от времето и използването им. За тяхното блестящо покритие е необходима редовна поддръжка и достатъчно внимание. Въпреки че може да се обърнете към професионален златар, има и много методи, с които може успешно да почистите златните си накити у дома. 

В тази статия ще ви споделим с какво може да направите това в домашни условия, както и ще разгледаме случаите, при които е необходимо да се обърнете към професионалист.

Какви домашни методи за почистване на златни бижута съществуват?

Ето няколко лесни и ефективни методи, които да изпробвате в домашни условия:

  • сапунена вода – почистването на бижута с топла сапунена вода е най-популярният и безопасен начин. Смесете мек сапун или течен сапун за съдове с топла (но не гореща) вода. Потопете ги за около 15-20 минути, след което нежно ги изтрийте с мека четка за зъби или с кърпичка. Накрая, изплакнете с чиста вода и подсушете с мека кърпа или ги оставете на въздух;
  • амоняк – водният разтвор на амоняк се използва за полиране на златни предмети. Смесете една част амоняк и шест части вода и потопете бижутата за не повече от десет минути. След това ги измийте обилно с вода и ги подсушете добре. Важно е да знаете, че амонякът е силен химикал и този начин на чистене не трябва да се използва прекалено често, за да не ги повреди;
  • сода за хляб – за по-упорити петна, сместа от сода за хляб и вода може да бъде изключително полезна. Смесете ги до получаване на хомогенна паста. Нанесете я с мека четка, като внимавате да не надраскате бижутата. След това изплакнете и подсушете;
  • алкохол – за да ги почистите бързо и лесно, използвайте уиски или водка. Потопете златните предмети за няколко минути, след което обтрийте с мека кърпа. Този метод е особено полезен за накити с камъни, тъй като алкохолът може да третира и труднодостъпните места.

Въпреки, че гореизброените методи са ефективни, има случаи, в които е нужно да се обърнете към професионалист. Това е когато скъпоценностите ви са много стари или са семейна реликва, имат вградени деликатни или скъпи камъни, сложна структура или дизайн, или са били сериозно повредени или замърсени.

Как да съхраняваме златните бижута?

Начинът на съхранение може значително да повлияе на външния им вид, както и на тяхната дълготрайност. Ето как може да удължите живота им:

1. Съхранявайте украшения си в суха и прохладна среда

Влажността ускорява процеса на окисление, което може да доведе до потъмняване на метала. Съхранявайте ги на място, далеч от бани или кухни. Избягвайте и прекалено горещи места, тъй като температурните промени също влияят негативно на златото.

2. Използвайте меки кутии или калъфчета за съхранение

За да предпазите повърхността им от надрасквания, използвайте меки кутии или пликчета от кадифе за съхранение, като ги поставяте поотделно, за да предотвратите триенето между различните части.

3. Избягвайте контакт с агресивни препарати

Козметика, парфюми, лак за коса и други агресивни препарати повреждат блясъка на този благороден метал. Винаги слагайте златните бижута след като сте приключили с нанасянето на тези продукти.

4. Избягвайте контакт с химикали

Почистването на дома, хлорираната вода в басейните и морската вода са само някои от ситуациите, в които химикалите може да повредят златото. Винаги ги сваляйте преди да се заемете с такива дейности.

5. Периодично ги проверявайте

Така бихте могли да откриете навреме възможни проблеми, като разхлабване на камъни или повреда на верижките и да ги занесете на поправка при професионалист.

Поддръжката на златните бижута е ключов фактор за тяхната дълготрайност и поддържане на блестящ вид. Редовното почистване, правилното съхранение и професионалната грижа ще помогнат да запазите любимите си аксесоари в отлично състояние за дълго време.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *