Още преди появата на металургията в Гърция и околните райони, тези територии, били богати на каменни, глинени и костно декоративни елементи. Такива поставили началото на първите бижута и накити.

След пристигането на бронзовата епоха, гърците започнали създаването на повече и по-сложни проекти бижута и накити, които в крайна сметка, отразяват богатството и силата на някогашните владетели. Бижутата в древна Гърция се разглежда като символ на възможност, социален статус, знаменитост и слава.

Златото е материал, който днес е известен на всички, а в миналото е бил празник на боговете и най-често се използвал от жените на богати класове. Въпреки, че гърците заимствали техники за изработване на бижута от злато и платина от близките царства на Египет и Месопотамия преди около 3000 години, те са успели да запазват уникален стил, който останал непроменен в следващите векове.

Развитието на великата гръцка микенска цивилизация и първият голям възхода в използване бижута бил поставен именно в тези години. Златото станало първична декоративна суровина, макар сребро, олово, бронз и различни сплави да се използвали още в изработката на пръстени и гривни.

Внимателно направените пръстени, колиета и висулки са някои от най-познатите видове бижута от този период. За съжаление есента на микенската цивилизация, потъва в забава от триста години. Този период бил наречен „тъмните векове“. През него култура, технологии и цялото гръцко общество почти се срива. Всичко това най-накрая приключва с идването на Златния век на Гърция, когато тяхната култура и поддръжката около напредъка на бижута взема технологията на по-високо ниво.

Използването на злато е включено в едни от най-красивите произведения на антични бижута, които са запазени и до днес. Такива се разглеждат като шедьоври на най-високата цена в бижутерията и днес. Най-популярните скъпоценни камъни били аметисти, перли, халцедон, корналин, гранат и смарагди.

Хелинският период и пристигането на Александър Велики се отразява и като подем за притока на злато, скъпоценни камъни и ориенталски елементи, в цяла Гърция. Стилът на бижутерийните произведения на Гърция е повлиян по-късно от контрола на Римската империя 2 век пр.н.е. Влиянията на християнството и формирането на Византийската империя поставят нов ренесанс в стила. Така започнало разпространението на висококачествени бижута и се появили все по-опитни бижутери. За съжаление дори и тези стилове достигнали крайната си точка след завладяване на Гърция от Турция в 1827 г.. По това време сблъсъци, довели до унищожаването на много древни произведения на изкуството, които са претопени и модифицирани, за да се превърнат в съответствие с новия модерен европейски стил, който знаем днес.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *