Индианските племена започват да произвеждат бижута за накити преди повече от 10 000 години. Те ги използвали за средство на визуална витрина, показност, индивидуалност, ранг.

Коренното население на Северна Америка никога не развило свои собствен писмен език, но бижута се превърнали в един от най-важните начини за извършване на традиционни ритуали и методи за предаване на информация от едно поколение на друго. Занаятчии от всички части на Северна Америка създали свои собствени видове бижута. Често такива били придружени с различни стилове, които демонстрират различни аспекти на своята индивидуалност, вярвания и по-късно съпротива срещу асимилацията срещу европейски заселници.

Ранните форми на индиански бижута съществуват от годините между 8800 и 1500 г. пр.н.е. Те били направени от пробити разноцветни камъни, оформени камъни, черупки, направени в мъниста и висулки, кости, еленови рога, мъниста и метални изделия от бронз. В по-късните периоди бижутата напреднали с въвеждането на перли, черупки от охлюви, корали, дърворезба и мъниста, направени от животински кости, нокти и зъби.

По време на съвременната история на индианският народ, занаятчии комбинирали наличните материали и така създали малки и красиви бижута. Поради тясната връзка с други техники, начинът в създаване на бижута от нов материал и по индийска технология намерил своят прогрес. Това знание пътувало из Северна Америка, докато не достигне далечни племена. По този начин през 1870 г., когато племето „Zuni Navaho“ успява да включи среброто в своите проекти, това знание започнало да се предава към всяко по-голямо племе. За символ на индианското производство на бижута, днес се смятат стилове като – апахе, хопи и навахо.

Лекотата, с която се адаптират бижутата през различните епохи, обяснява и до голяма степен тяхното многообразие днес.

Бижутата днес се правят по всяка технология и са на разположение, дори и от съвременния компютърно контролиран процес. Така дори преработката на стомана и титан намират своето място в съвременните накити.

Днес, американските бижута са смятани за един от най-силно фокусираните по отношение на дизайн. Те демонстрират уникалната си пламенност, благодарение на много външни влияния и правят силно впечатление. Американските бижута идват със замах и на нашия континент представени като накити за ръце, пръсти, коси, деколте, уши.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *